Chirurgia orala include manopere terapeutice care ajuta la indepartarea unui dinte compromis.
Extractia dentara
Cand se recomanda extractia dentara?
In primul rand, trebuie sa te asiguri ca medicul dentist a facut tot ceea ce este posibil pentru a-ti salva dintele. In cazul in care concluzia acestuia este ca dintele trebuie extras pentru ca nu exista alta solutie, atunci aceasta va fi varianta optima pentru tine.
Dar care sunt situatiile care duc cel mai des la extractia dentara?
– Daca dintele este afectat de boala parodontala avansata, el devine mobil. In aceasta situatie, daca nu mai poate fi salvat, se recurge la extractie dentara.
– Cand dintele prezinta o infectie care avanseaza spre os atunci exista riscuri ce pot afecta dintii vecini. In acest caz, dintele trebuie indepartat dintele.
– Daca dantura prezinta inghesuiri, iar tratamentul ortodontic are nevoie de spatiu pe arcada pentru a obtine rezultatele dorite, este necesara extractia dentara pentru a crea locul respectiv.
– Dintii inclusi reprezinta o posibilia sursa de infectie. Cele mai intalnite exemple au loc la nivelul maselelor de minte. Infectiile produse din cauza dintilor inclusi pot avea repercursiuni grave, de aceea se recomanda extractia dentara.
– Cand caria este profunda si afecteaza semnificativ atat nervul, cat coroana dintelui, atunci solutia este extractia dintelui vizat. Se recomanda extractia dentara si atunci cand restaurarea in cazul dintilor sparti sau fracturati nu mai este posibila.
– O situatie mai putin complicata este cea in care un dinte de lapte nu permite aparitia dintelui permanent. Pentru a facilita procesul normal de aparitie a dintilor pe arcade, este necesara extractia dintelui temporar, pentru a face loc dintelui permanent.
Implant dentar
Implanturile dentare reprezinta cea mai moderna si eficienta solutie de inlocuire a dintilor pierduti.
Fie ca pierdem un dinte, mai multi dinti sau chiar toti dintii, implanturile si tehnicile moderne de implantologie pot face minuni. Astfel, pacientii nu mai sunt nevoiti sa sacrifice dintii naturali pentru a ancora lucrari de tipul puntilor dentare, nu se mai folosesc de proteze mobile care creeaza un permanent discomfort, ci pot beneficia de dantura fixa, ancorata pe implanturi, care arata si se simte la fel ca si dintii naturali.
Pierderea dintilor reprezinta o adevarata problema, chiar daca inlocuirea acestora, din pacate, este frecvent amanata sau chiar ignorata.
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este o piesa din titan pur (99,95%), avand forma de surub in general. El are menirea de a creea o radacina artificiala in osul maxilar, acolo unde dintele sau dintii naturali lipsesc.
Reconstructia este formata din doua segmente-unul intraosos (implantul) si unul supraosos numit bont protetic.
Deasupra bontului protetic se ancoreaza o coroana, o punte sau o proteza.
Tratamentul este conservator in comparatie cu o lucrare traditionala prin punte deoarece implanturile dentare elimina necesitatea sacrificarii dintilor invecinati. In cazul in care confectionam o punte dentara (bridge=pod), aceasta are nevoie pentru ancorare de minimum 2 dinti stalpi, dinti ce vor fi din pacate sacrificati (se extrag nervii, se obtureaza canalele si se slefuiesc dintii care odinioara erau sanatosi).